wtorek, 25 marca 2014

ŁATWA I SMACZNA ZAPIEKANKA

Od kiedy w naszym domu pojawiła się pewna Mała Księżniczka zaczęło brakować czasu. Zamiast spędzać całe godziny jak dawniej w kuchni, przygotowując pyszne obiadki wole całe godziny spędzać na zabawie ze wspomnianą Księżniczką. A jeść przecież trzeba. Woda z chlebem już nam się przejadła wiec zaczęłam robić..... ZAPIEKANKI!



 Zapiekanki to cudowny pomysł. Ten kto je wymyślił na pewno ma moja dozgonną wdzięczność! Czemu je tak lubię? Bo są proste do wykonania, szybkie, smaczne i można je zrobić z czego dusza zapragnie (czyt. z tego co w lodówce znajdziemy). Dla mnie podstawowe i stałe składniki to ser żółty i sos beszamel (oczywiście samodzielnie przygotowany!) a do tego już dowolnie: makaron, ziemniaki, kasze lub ryż. Jakieś mięsko (pierś z kurczaka, indyk, mielone wieprzowe, kiełbasa itp). No i jasna sprawa - warzywa według dowolnego upodobania (kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, szpinak, cukinie itd.). Podam Wam przepis na wczorajsza zapiekankę: 


ZAPIEKANA PIERŚ Z BROKUŁKĄ
(też uważacie, ze powinnam wymyślać daniom nazwy?;))

Składniki:
1 filet z kurczaka 
1 brokuł świeży tudzież opakowanie mrożonych różyczek (polecam te z Hortexu)
500gram (powiedzmy pół opakowania) makaronu dużego ( ja miałam w domu duuuże muszelki) ewentualnie kilka ziemniaków
Kawałek żółtego sera (jak kto lubi ale 20 dag powinno być wystarczające;))
Kawałeczek masełka, trochę mąki i ciut mleka do beszamelu (jeżeli nie robiliście nigdy sosu beszamelowego to bardzo dobry przepis jest tutaj: http://eksperymentsobotni.blox.pl/2014/01/sos-beszamelowy.html )

Działamy:
Pierś kroimy w kostkę, przyprawiamy ulubionymi ziołami i siup do lodówki na jakąś godzinkę. Ale uwierzcie jak zrobicie danie od razu, bez zamarynowania mięsa to nic się ten raz w roku (no dobra, w miesiącu;)) nie stanie! Ja pierś podsmażam na masełku i odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Makaron lub ziemniaki wrzucamy do osolonego (wiadomo) wrzątku i przez parę minut gotujemy a potem pyk na durszlak. Warzywa też zawsze sparzam - wiec brokuły na minuty dwie tez do wrzątku. To co się ma gotować to się gotuje, to co stygnie to stygnie a ja w tym czasie ścieram ser na tartce i kolejny 'ofkors' na dużych oczkach. Wyjmujemy naczynie do zapiekania (ja mam ceramiczne wiec nie muszę je niczym smarować ale np żaroodporne można posmarować jakimś tłuszczem). I lecimy z koksem:
Makaron (jeżeli ziemniaki to kroje je w grubsze plastry)
Ser żółty
Mięcho
Ser żółty 
Brokuły
Ser żółty
Beszamel
Dużo beszamelu
Jeszcze więcej beszamelu (a co, beszamel idzie w piersi nie w uda;))

I mój 'top sikret' - do beszamelu ścieram ciutek gałki muszkatołowej.
I wydało się, jakieś tysiąc osób poznało mój trik!
Pieczemy ok pół godzinki. Jeżeli chcecie szybciej zrobić zapiekankę to możecie wszystkie składniki wrzucić do naczynia na surowo ale wtedy dłuuużej trzeba piec. Ja robię z przygotowanych wcześniej produktów, wiec jak Tatko wraca do domu to zapiekanka do piekarnika (Tatko: mycie rączek, koszula do pralki, tschirt na klatę, Amelka w ramionach i już) i obiad gotowy! 
Wszyscy bardzo się zajadamy tą zapiekanką. Małż dodaje sobie jeszcze sosu pikantnego ale on dodaje go do wszystkiego.  Mam nadzieje, ze pomysł na obiad przypadł do gustu;)
Więc.....
 

 SMACZNEGO!!!

AMELIA: brokuł na buźce:)




13 komentarzy:

  1. A wiesz, że w oryginalnym przepisie na beszamel w składzie jest właśnie gałka muszkatołowa? Ups zdradziłam sikret:) Ale pomysł na obiad jest!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oł noł! Mogłaś dać mi tę satysfakcję, że to mój sikret, że to ja taka zdolniacha jestem...!

      Usuń
  2. Juz wiem co zrobię jutro na obiad :)
    Tylko ze moja mała "Księżniczka" brokuł nie jada ale miesko z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy Mała Księżniczka jada kalafior lub fasolkę szparagową? Też się pysznie komponują - wypróbowałam!:)

      Usuń
  3. A nasza mala dama lubi i brokuly i kurczaka wiec przepis jak znalazl. dzieki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wypróbowany i....bomba! Tylko nie miałam gałki, ale za parę dni sie poprawię tylko teraz będzie z ziemniakami i mięsem mielonym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proponuje dodać jeszcze mozzarelle a na wierzch po upieczeniu rukole i danie bomba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooooo dzięki ciekawa propozycja - na pewno wypróbujemy:)

      Usuń
  6. bardzo się cieszę, że sposób na beszamel poszedł w świat :)

    OdpowiedzUsuń